fbpx

Gary Chapman, amerikai pszichológus, a szeretetnyelvek elméletének megalkotója. Személyes tapasztalatai, illetve Jennifer Thomassal közös kutatásai eredményei alapján megalkották a bocsánatkérés öt nyelvét. Ezek közül – ahogyan a szeretetnyelvek kapcsán is elmondható ez – minden ember 1-2 nyelven jobban ért, azaz szívesebben fogadja, őszintébbnek érzi, ha ezeket az elemeket tartalmazza a másik bocsánatkérése. Van, hogy meg sem tud bocsátani, ha ezek nem szerepelnek, mert nem is érzékeli, hogy a másik bocsánatot kért.

A teszt kitöltése előtt figyelmedbe ajánlom kapcsolódó cikkemet: Bocsánatkérés, a kapcsolat kenőanyaga.

Ez a teszt, melyet Gary Chapman és Jennifer Thomas állított össze, segít abban, hogy jobban körülhatárolhasd a számodra legfontosabb bocsánatkérő nyelveket.

Az alábbiakban húsz különböző helyzetben öt különböző bocsánatkérést olvashatsz. Feltételezzük, hogy a bocsánatkérések mindegyikénél a sérelem okozója tisztában van tettének súlyával, helytelenségével, valamint, hogy legjobb szándékuk szerint a felek tiszteletteljes, jó viszonyt szeretnének fenntartani egymással.

A lehetséges bocsánatkérések hasonlítanak egymásra, arra figyelj, hogy melyiket hallanád közülük a legszívesebben!

Természetesen érdemes a pároddal, családtagjaiddal, legjobb barátaiddal megosztani az eredményedet, illetve őket is megkérni arra, hogy töltsék ki a tesztet, az eredmények birtokában már tudni fogod, hogy nyitott fülekre és szívekre talál-e náluk a bocsánatkérésed, vagy változtatnod kell, ha azt szeretnéd, hogy őszintének érezzék.

1.Házastársa elfelejtett megemlékezni a házassági évfordulójukról. (Amennyiben nem házas, képzelje bele magát ebbe a helyzetbe!) Mit szeretne hallani tőle?
2.Édesanyja tudta, hogy egy adott kérdésben mi az álláspontja, mégsem vette figyelembe az ön kívánságát. Mit vár tőle, mit mondjon?
3.Válságos helyzetben volt, de a barátja nem segített önnek. Milyen szavakkal engesztelheti ki önt?
4.A testvére tapintatlan megjegyzést tett önre. Mit kellene mondania?
5.Házastársa dühösen kiabált önnel. Ezt kellene mondania:
6.Büszke volt az eredményére, de a barátja úgy viselkedett, mintha ez magától értetődő lenne. Mit vár tőle, hogy mondjon, miután felismerte a hibáját?
7.Üzlettársa elmulasztott megbeszélni önnel egy mindkettőjüket érintő, fontos ügyet. Milyen mondatokat vár tőle?
8.Egy munkatársa élcelődött önnel, és mások füle hallatára kellemetlen helyzetbe hozta a munkahelyén. Mit kellene mondania?
9.Valamilyen fontos dolgot szeretett volna elmesélni a barátjának, de ő ásítozott. Hogyan kellett volna bocsánatot kérnie?
10.A testvére beismeri, hogy tévedett egy fontos vitás kérdésben. Így kellene bocsánatot kérnie öntől:
11.Házastársának már többször is jelezte, mennyire bosszantja egy bizonyos szokása, de ő továbbra is folytatta a dolgot. Hogyan kellene bocsánatot kérnie öntől?
12.Apja egy ideig nem szólt önhöz, hogy így keltsen bűntudatot egy dolog miatt, amiben nem értenek egyet. Mivel engesztelhetné ki önt most?
13.Egy üzletfele nem tartotta be az ígéretét, és emiatt ön egy fontos határidőről csúszott le. Ezt kellene mondania önnek:
14.A szomszédja arra kérte, hogy várja meg a koncertterem bejárata előtt, de végül nem jött el. Mit mondhatna önnek?
15.Az egyik barátjának a gyereke eltört egy becses tárgyat, miközben vendégségben volt önnél. A barátnak ezt kellene mondania:
16.A munkaközösség egyik tagja azzal vádolta meg, hogy kizárólag önt terheli a felelősség egy program sikertelensége miatt, pedig ő is felelős volt a bizottság vezetéséért. Milyen bocsánatkérést vár tőle?
17.Egyik munkatársa, annak ellenére, hogy megígérte, megőrzi kettőjük titkát, mindenkinek elmondta azt az irodában. Ezt kellene mondania:
18.A sporttársa szidta önt a csapattagok előtt. Így kellene önhöz fordulnia:
19.Annak ellenére, hogy ön számtalan sikert ért el, a felettese csak kritizálni tudta a teljesítményét. Ezt kellene mondania:
20.Ebédnél az egyik pincért kiborította az ételt, és leöntötte az ön ruháját. Mit kellene mondania?

Pin It on Pinterest