fbpx
A BIG FIVE személyiségteszt szerint öt fő tényezőből áll össze a személyiségünk, ezek pedig: a lelkiismeretesség, a barátságosság, az érzelmi stabilitás, nyitottság a tapasztalatokra, valamint az extraverzió.
A tulajdonság-skálákon az emberek többsége nagyjából középen helyezkedik el, kevesebb embert jellemez a végpontok felé való kilengés.
Ezek a személyiség-dimenziók összességében megmutatják a jóllétünket, lelki egészségünket, valamint teljesítményünket. Az eredmények tükrében nem érdemes kétségbeesni, hiszen sosem késő változtatni.

A TIPI-t, avagy Ten-Item Personality Inventory-t (Tízelemes személyiségleltárt) Sam Gosling, Jason Rentfrow valamint William Swann fejlesztette, de Brian R. Little: Én, jómagam és többiek című sikerkönyvében is megtalálható.

Mindössze 10 kérdést szükséges megválaszolni az alábbi lehetőségek mentén.

Minden egyes állításhoz párosítanunk kell egy számot, ami árnyalja azt, miként vélekedünk pontosan a teszt adott kérdéséről:

1, egyáltalán nem értek egyet
2, nagyrészt nem értek egyet
3, nem túlságosan értek egyet
4, közömbös számomra
5, csak kis mértékben értek egyet
6, nagyrészt egyetértek
7, teljes mértékben egyetértek

Lelkiismeretesség: a skála egyik végén lévő személy: óvatos, komoly, alapos, szorgalmas, felelősségteljes, míg a másik végén a meggondolatlan, frivol, felületes, lusta, felelőtlen található.

Barátságosság: a skála egyik végén álló személy: barátságos, meleg, kedves, udvarias, jó természetű, a másik végén álló: barátságtalan, hideg, nyers, udvariatlan és ingerlékeny.

Érzelmi stabilitás: a skála egyik végén álló személy érzelmileg kiegyensúlyozott, képes a stresszkeltő helyzetekkel higgadtan szembenézni, míg a másik végén álló hajlamos irreális gondolkodásra, alacsony az önértékelés, szenvedhet szomatikus tünetektől, és kevésbé képes az impulzusait kontrollálni.

Extraverzió: a skála egyik végén álló személy: pozitív érzelmi beállítottságú, asszertív, társaságkedvelő, a másik végén álló pedig: csendes, visszahúzódó, inkább tartózkodó, mint barátságtalan, szeret egyedül lenni.

Tapasztalatokra nyitottság: a skála egyik végén a fantáziadús, intellektuális, kifinomult, kíváncsi, kreatív személyiség, a másik végén pedig a fantáziátlan, ösztönös, durva, érdektelen, nem kreatív személy áll.

Mindenképpen érdemes kihasználni az árnyalt válaszadásban rejlő lehetőségeket, valamint őszintének lenni. Nagy valószínűséggel mindazok, akik kellő önismerettel rendelkeznek, azok egyébként már tisztában vannak a teszt végén kapott eredménnyel. Javítani érdemes, hiszen az ember képes a viselkedésén, hozzáállásán változtatni, ha az zavarja őt, vagy a beilleszkedését. (Van, amin kevésbé, mint például az extraverzió.)

 

 

1.Extrovertált, lelkes vagyok
2.Kritikus és kötözködő vagyok
3.Megbízható, higgadt vagyok
4.Szorongó vagyok és könnyen feldúlttá válok
5.Nyitott vagyok az új élményekre, összeszedett vagyok
6.Visszafogott, csendes vagyok
7.Együttérző, élénk vagyok
8.Szétszórt vagyok, rendetlen
9.Nyugodt vagyok, érzelmileg stabil
10.Hagyományos, földhözragadt vagyok

Pin It on Pinterest