fbpx

A PREPARE/ENRICH eszköztár tudományosan kidolgozott és igazolt, objektív eszköz, amely teljes körű felmérést ad a párkapcsolat pillanatnyi állapotáról. A jelenleg használatos tesztek első változatát Dr. David H. Olson a Minnesotai Egyetem Családszociológiai Tanszékének professzor emeritusza 1968-ban dolgozta ki munkatársaival. Azóta nyolcszor dolgozták át, tökéletesítették. Napjainkig négymillió pár töltötte ki világszerte. Minthogy az összes (anonim módon!) kitöltött teszt központilag kerül kiértékelésre, hihetetlen méretű adatbázis áll a PREPARE/ENRICH eszköztár hátterében.

Tudományos megbízhatóságát több mint 1200 tudományos kutatás, és 100-nál több PhD disszertáció igazolja.

Napjainkban négy, a párok helyzetét figyelembe vevő, ahhoz leginkább illeszkedő tesztváltozat használatos:

PREPARE – a házasságra készülő pároknak
PREPARE MK – olyan, házasságra készülő pároknak, amelyek egyik vagy mindkét tagjának van gyermeke.
ENRICH – házaspárok részére
MATE – érettebb párok(50+) részére, akiknél már előtérbe kerül az időskorba való átmenet, gyerek és szülői szerep helyett az egészségre kerül a hangsúly.

Mindegyik teszt a kapcsolat legjelentősebb területeire összpontosít:

 • idealisztikus torzulás (mennyire idealizálja a társát, illetve a kapcsolatot az illető)
 • elvárások a házasság iránt, illetve már házasként a megelégedettség
 • személyiség
 • kommunikáció
 • konfliktuskezelés
 • pénzügyek
 • szabadidő
 • szexualitás
 • gyerekek és szülői szerep
 • család és barátok
 • szerepértelmezés
 • célok
 • lelkiség

A teszt átfogó kiértékelése Európában a németországi központban történik. Az eszköztár segít azonosítani a párkapcsolat erősségeit és növekedési területeit. Minthogy a pillanatnyi állapotot tükrözi, olyan, mint egy röntgenfelvétel, ezért ajánlott kétévente újra diagnosztizálni a helyzetet, hogy lássuk, merre halad a kapcsolat. Érdemes pár hónap után akkor is újratesztelni, ha éppen párkapcsolati tanácsadáson vettünk részt, biztos, hogy láthatóvá válnak az elért eredmények.

A fent felsorolt jelentős területekre való fókuszálás mellett a teszt 5 faktoros személyiségelemzést ad a pár tagjairól, valamint származási családjaik és a jelenlegi kapcsolatuk alapján összeállítja az úgynevezett pár- és családszerkezeti térképet, ezzel a diagrammal meglehetősen pontosan modellezhető, hogy a különböző krízishelyzetekre (normatív, illetve szituatív) hogyan reagálnak.
A teszt kitöltése után a párral foglalkozó, képzett P/E tanácsadó egy 15-25 oldalas kiértékelést kap, ami alapján célirányosan tud a párral az erősségeikről, és a fejlesztendő területekről beszélgetni, illetve aminek alapján olyan fontos témákat beszélhetnek át a felek, amelyekkel egyébként valószínűleg nem foglalkoznának. A tanácsadó segítségével gyakorolhatják a konfliktuskezelést, illetve általában a hatékony párkapcsolati kommunikációt.
Semmiképp sem szabad úgy tekinteni a tesztre, mint valami vizsgára, nem a kapcsolat minőségét (jó/rossz) hivatott kimutatni. Kidolgozóit is az a cél vezette, hogy a pár tagjai minél többet megtudhassanak önmagukról, a párjukról, illetve a kapcsolatukról, hogy felszínre kerüljenek erősségeik, és lehetséges növekedési területeik.
A anonimitás (névtelenség) szavatolt, csak a tanácsadójuk tudja, hogy melyik szám melyik párt fedi! Azért ajánlom a teszt kitöltését az első találkozásunkkor, mert objektívebb képet ad a pillanatnyi párkapcsolati helyzetről, mint akár több órányi beszélgetés, ezáltal időt és pénzt is megspórolunk, valamint hatékonyabban tudok segíteni, hiszen nem kérdés, merre érdemes elindulni ahhoz, hogy gyorsabban tudjunk érezhető változást elérni.
Az adatok központi kiértékelésének a díja: 7 400 Ft.
A tesztnek van egy online is kitölthető változata a https://kapcsolatleltar.hu oldalon. Igény esetén ugyanitt az országos tanácsadói hálózatból választhatnak a párok képzett szakembert, aki segít a teszt kiértékelésében, illetve abban, hogy hatékonyabban aknázhassák ki a teszt eredményeit.
Az én P/E tanácsadói számom: H-00420, mindenkit várok szeretettel online kitöltés esetén is, bár én inkább a papír alapú teszt kitöltésének híve vagyok.

Az online tesztről bővebben itt lehet olvasni: kapcsolatleltár oldal
Az online teszt ára 8-9000 Ft, az aktuális dollár árfolyamtól függően.

Pin It on Pinterest

Share This