fbpx

Lehet, hogy kezd egy kicsit ellaposodni a kapcsolatotok, úgy érzed, eltávolodtatok, talán már nem is szeret, mert nem tölt veled elég időt a párod. Kézenfekvő, hogy ezt ki kell fejezned számára. Ugye, számtalanszor hallottad, olvastad már, hogy semmit sem érdemes a szőnyeg alá söpörni? Az elhallgatott gondokból később csak nagyobb nézeteltérések lehetnek.

Jöhet a panaszkodás, korholás, hátha észhez téríted?

Néhány gyakran használt mondatot írok most. Kérlek, olvasd úgy a szöveget, hogy megpróbálod átérezni minden egyes mondatnál, milyen lenne, ha te hallanád a társadtól!

„Miért nem beszélgetünk, téged már nem is érdekellek?”

„Ha megérném egyszer, hogy figyelnél arra, amit mondok…”

„Ma végre méltóztatsz időben hazaérni?”

„Nem tisztelnél meg vele, hogy nem nyomkodod a telefonod, miközben beszélgetünk?”

„Mondd, mikor volt nekünk utoljára normális programunk?”

Nem kell leírnom, milyen érzés ezeket hallani, egy biztos, az ilyen kérdésekre nem lehet jó választ adni! Amikor az ember védekezésre kényszerül, abból csetepaté lesz, nem pedig romantikus vacsora, mint régen…

Hogyan érheted el, hogy jobban figyeljen rád, több időt töltsön veled?

Zsörtölődés helyett legyél vele kedves, amikor hazamegy! Ismerd el, hogy milyen sokat dolgozik, fejezd ki, hogy tudod, mennyire fáradt lehet! Tudom, úgy nézel most, mintha teljesen őrült lennék! Nehogy már még kedves legyél vele, amikor sehova nem visz, és szinte csak aludni jár haza…

Emlékszel még arra, milyen volt a szerelmetek hajnalán? Milyen volt, amikor minden idejét veled szerette volna tölteni? Amikor még a fontos találkozóit is átütemezte, hogy többet lehessen veled?

De arra is emlékszel, hogy te mit csináltál másképp?

Egyrészt nem erőltetted rá a társaságod, másrészt jókedvű voltál, felszabadult, és végtelenül kedves. Minden mozdulatodból és minden egyes szavadból áradt az elfogadás, a szeretet! Úgy érezte magát, mint egy mesehős, aki legyőzte a sárkányt, és megnyerte a legcsodálatosabb királylányt.

Szerinted motivált már valaha embert az, ha korholták?

Szeretnél egy tanácsot, amivel ráveheted, hogy több időt töltsön veled? Van egy trükk, fergeteges hatású!

Megmutatom, de előbb elmondok egy másik praktikát: érezd jól magad egyedül, hogy ő is jól érhesse magát veled!

Hogy értem ezt?

Ne pörögj azon, miért nem ér haza időben, hogy azután folyton az orra alá dörgöld, hogy nem tölt veled elég időt! A felszabadult időben menj el jógázni, sétálni, hajtogass origamit, köss sapkát, olvass könyveket, hallgass hangoskönyveket és közben decoupage technikával készíts tárgyakat, vagy varrj. Mindegy, hogy mit, csinálsz, de valami olyat, ami elégedetté, jókedvűvé tesz, mert az életed nem attól lesz vidám, hogy ő hogyan viselkedik!

És most jön a trükk:

Idézd fel, milyen volt, amikor elvitt a kedvenc éttermetekbe legutóbb, vagy milyen érzés volt az, amikor egész éjjel táncoltatok a kedvenc rock and roll zenekarotok koncertjén! Emlékezz, mennyire klassz volt, amikor együtt voltatok az akármelyik rendezvényen stb. stb. Bármit mesélj el neki a hozzá kapcsolódó emlékeid közül, a jó érzésekkel együtt! Idézd fel az illatokat, az arcokat, a színeket, minél színesebben mesélj, hozzátéve, hogy miként emlékszel rá arról az estéről!

„Mindenki minket nézett, ahogy a tapadós burkolatra berágva lerúgtam a papucsom és mezítláb roptuk. Emlékszel rá? Olyan őrülten szerelmes voltam beléd, és annyira büszke voltam arra, hogy velem van a parkett ördöge.”

Ha nem zsörtölődsz, hanem ilyen emlékeket idézel fel, valamint mindig találsz valamit, amiért megdicsérd, sokkal jobban fogja érezni magát a társaságodban. Ha szánsz időt az általad kedveld dolgokra, te is jobban fogod magad érezni a bőrödben, és könnyebben tudsz kedvességet adni is.

Egyszer csak arra fogsz felfigyelni, hogy egyre korábban ér haza, és egyre több időt tölt veled. Akit szeretnek, az ugyanis szárnyalni kezd, és egyre inkább keresi a társaságát annak, aki szárnyakat ad neki. Pontosan ezért kereste a társaságod már annak idején is!

Ráadásul a dicséret visszaható folyamat:

„Ha megdicsérsz valakit, attól te is boldogabbá válsz. A dicséret a pozitív dolgokra összpontosít, és amikor pozitív dolgokra gondolsz, az élet szebbnek tűnik.” – írja Andrew Matthews amerikai pszichológus és motivációs író.

Pin It on Pinterest

Share This