fbpx

Számíthatsz rám, ha gondjaitok vannak,
de akkor is szeretettel várlak,
ha a kiegyensúlyozott

házasságra szeretnétek felkészülni!

Új szolgáltatás!

Egyéni “SZÍNEZD ÚJRA” konzultáció
MOST BEVEZETŐ ÁRON,
klikk a képre további információkért!

Páros tanácsadás ára:

25.000 Ft/90 perc

A koronavírus helyzetre való tekintettel nemcsak személyesen, hanem Skype, G-meet (Gmail fiókban) és Facetime, vagy Zoom beszélgetés formájában is, telefonos, vagy írott időpontegyeztetés után, előrefizetéssel.

Változtassunk együtt!

Megtiszteltetésnek venném, ha felkészíthetnélek benneteket a közös utatokra, vagy elkísérhetnélek benneteket az egymáshoz visszavezető úton

Irodám:
2030 Érd,
Mecseki u. 14.

Jelentkezés személyes tanácsadásra

Érdi házunkban került berendezésre egy szoba, ahol nyugodt és barátságos környezetben tudom fogadni a hozzám érkezőket. Könnyedén megközelíthető, az M7-es autópályán keresztül Budapestről nagyjából 15 perc autóval. Tömegközlekedéssel Budapestről a nettó utazási idő nagyjából 30 perc, a buszmegálló a háztól 200 méterre található.

A JÁRVÁNY VÉGÉIG CSAK ONLINE ELÉRHETŐEK A SZOLGÁLTATÁSAIM!

 

Gyakran ismételt kérdések (GY.I.K.)

és a válaszok

Adatvédelmi nyilatkozat:

Hány alkalom után kerül kimondásra, hogy ki a hibás?

Nem szükséges hozzá egyetlen alkalom sem, hiszen ahogy a nevében is benne van, párkapcsolati tanácsadásról van szó, senkit sem fogok hibáztatni, egyébként is könnyen belátható, hogy nem is lehetne:
a párkapcsolatban két fél vesz részt, egymásra kölcsönösen hatnak az idők során, így minden nézeteltéréshez hozzájárulnak mindketten, ketten is felelnek érte, azonban együtt, közös akarattal, konszenzussal helyre is tudják hozni.

Milyen hosszú egy alkalom?

Alkalmanként másfél óra, mert ez még jól kezelhető abban az értelemben, hogy nem túl rövid, de nem is túl hosszú.

Vannak, akik időspórolás miatt szeretnének dupla alkalmat egyszerre, de az igazság az, hogy még annyira sem hatékony, mint magában egy alkalom.

Hogy miért?

Mert egész egyszerűen képtelenség egyszerre ennyi mindent átbeszélni, megjegyzni, majd még gyakorlatba is ültetni. Az ember képtelen több dolgon egyszerre változtatni. 

Tedd a szívedre a kezed, a probléma sem egy hét alatt jött létre, hogyan lehetne hát rapid gyorsasággal megoldani? 

Mi történik a tanácsadáson?

Az első alkalommal leginkább megismerkedünk egymással, kölcsönösen bemutatkozunk. Elmondjátok, hogy ki miben látja, hogy nem működnek a dolgok, hol kéne javítani, milyen is lenne az, amikor elégedettnek érzitek magatokat. Akkor nagyjából már meg tudom mondani, hogy hány alkalomra lesz szükségetek.

Sokkal egyszerűbb és gyorsabb lesz a tanácsadási folyamat, ha úgy döntötök, az első alkalom előtt kitöltitek a Prepare-Enrich tesztet, mert akkor sokkal könnyebb célirányosan a teszt eredményekből kiderülő  fejlesztendő területekre összpontosítanunk.

Az alábbiakban minden terület kapcsán adok néhány támpontot, mi mindennel foglalkozhatunk – igény szerint – az üléseken.

Kommunikáció:

– Hogyan vitassunk meg dolgokat hatékonyan, megoldásra törekedve, nem pedig elmélyítve a konfliktust?

– Hogyan adjuk át a gondolatainkat úgy, hogy a társunk átérezze, amit érzünk, és empatikusan viselkedjen, hogy a beszélgetés erősítse a kapcsolatunkat?

– Hogyan erősítsük egymást nap nap után szóban is?

Konfliktuskezelés:

– Beszélgetünk az egyes konfliktusok hátterében húzódó érzelmekről, a mozgatórugóinkról, mert ezek megismerése segíti, hogy megértőbben viselkedjünk a társunkkal, de adott esetben magunkkal is.

– Kimondhatóvá tesszük a régi, felgyülemlett sérelmeket, megoldást keresünk rájuk, és új konfliktuskezelő technikákat tanulva igyekszünk új alapokra helyezni a kapcsolatot.

– Ha szükséges, megtanuljuk megfékezni és új mederbe terelni a romboló, rendszeres veszekedéseket, hogy megoldásra törekvő, mindkét fél számára jól végződő vitákká alakuljanak.

A szeretet kifejezése:

A szeretet a párkapcsolat üzemanyaga. Ha nem érezzük magunkat szeretve, akkor a párkapcsolatnak gyakorlatilag vége.

Lehet rosszul szeretni a másikat!

– Hogy visszatérjenek a “régi szép napok”, megtaláljuk a módját,  hogyan lehet egymást jól szeretni, mi az, ami a párunknál beválik.

– Beszélünk arról is, hogyan lehet és miért fontos apróságokkal is mindennap kifejezésre juttatni, hogy fontos a másik.

Sok egyéb területen tudok még segítséget nyújtani, melyeket nyilván érintünk a fő problémák mellett is, ha szükséges, például ha gond van az együttműködéssel az alábbi dolgokban:

– gyereknevelés

– pénzügyek

– szexualitás

– szabadidő eltöltése

– probléma a családtagokkal (jellemzően leginkább a szülőkkel való kapcsolat lehet nehézkes)

Külön kiemelt témakör a megcsalásos helyzetek kezelése. 

A megcsalás olyannyira érzékenyen érinti a pár sorsát, és annyira alapjaiban rendíti meg a párkapcsolatot, hogy amennyiben megcsalás történt, először azzal szükséges foglalkozni. 

A jól bevált –  a kiegyensúlyozott kapcsolódást célzó – párkapcsolatépítő módszerek mindaddig nem működnek, ameddig a megcsalás nem kerül feltárásra, érdemben feldolgozásra, megértésre és megbocsátásra.

Mivel nem vagyok sem pszichológus, sem pedig pszichoterapeuta, így nem vagyok kompetens terápiás eljárások alkalmazására. Ugyanakkor amennyiben van mögöttetek három harmonikus év, nagy valószínűséggel nincs is rá szükség, hiszen az egyéni sérüléseitek (mindenkinek vannak!) ellenére is tudtatok együttműködni előzőleg.

Amennyiben mégis olyan egyéni elakadást tapasztalok, javasolni fogok terápiás lehetőségeket más szakember igénybevételével.

Mindenképp el kell jönnie a páromnak is?

A legideálisabb, ha mindketten eljöttök. Bizonyos helyzetekben azt kérem, hogy külön találkozhassak a pár tagjaival. Természetesen én soha nem fogok kettőtök között információkat áramoltatni, amit külön elmondotok nekem, nem kerülhet rajtam keresztül a másik félhez.

Tudom, hogy néha nehéz, vagy kizártnak látszik a párod rávenni, hogy eljöjjön. Még ezekben az esetekben is van esély jó irányba fordulni, mert a problémák végigbeszélése után azt meg tudjuk állapítani, hogy miben tudsz magad változtatni. Amennyiben te változol, a párod kénytelen másképp reagálni a megváltozott hozzáállásodra, reakcióidra, így mindenképp változni fog a kapcsolatotok. (A párkapcsolat is egy rendszer, ha pedig egy rendszerben csak egyetlen elemet is megváltoztatunk, kénytelen az egész rendszer változni.)

Én mindent meg fogok tenni azért, hogy lehetőség szerint őt is be tudjuk vonni a folyamatba, mivel nyilván sokkal hatékonyabb, ha mindkét fél tudatosan változtat.

Mikor érdemes eljönni tanácsadásra?

Ezt mindenki maga érzi, ugyanakkor minél kevésbé hagyjuk, hogy a problémák eluralják a kapcsolatunkat, az életünket, annál jobb.

Nyilván rengeteg mindent lehet olvasni önsegítő könyvekben, illetve a barátok is készségesen adnak tanácsokat, de sajnos ezek általában nem működnek.

Nem azért, mert nincs közöttük jó, sőt nagyon jó tanács is, hanem azért, mert nehéz rávenni a társunkat, hogy ő is olvassa el a könyvet pl. Vagy mert a barát részrehajló, és ezért valamelyikünk számára nem annyira hiteles, illetve nyilván nem szakember.
Jó esetben az autónkat sem bütykölgetjük autodidakta módon, mert felmérjük, hogy megnyugtatóbb szerelőre bízni (mielőtt valami drámai baleset történik, vagy háromszor annyiba kerül végül a rossz szerelés miatt, mert három új problémát generál az egy rosszul megoldott), ugyanígy érdemes a párkapcsolatunkkal is szakemberrel foglalkozni.

Nincs olyan, hogy túl korán, ezért is van a házassági tanácsadás is.
Ha a legfőbb alapok, a szeretet és az empátia megvannak két ember kapcsolatában, az összes többi készség fejleszthető, szinte minden megtanulható. Ha valaha volt, de jelenleg nincs szeretet és empátia, az is helyrehozható, amennyiben mindenkét fél szeretné!

Száz szónak is egy a vége, minél előbb fordultok szakemberhez, annál gyorsabban tud segíteni, és annál hamarabb tudtok jó kapcsolatban együtt élni, vagy felmérni, hogy sajnos rossz volt a párválasztásotok, és békességben elválni, majd egy új kapcsolatban hasznosítani mindazt, amit megtanultatok.

Hány alkalom szükséges általában?

Ez természetesen függ attól, hogy milyen problémával érkezett a pár, illetve mennyire elkötelezettek a változás mellett, azaz mennyire hajlandóak tenni is a kapcsolatért az alkalmakkor megbeszélteknek megfelelően.

Általában 5-6 találkozás elegendő, de van akinek kevesebb is beválik. Miután legtöbbször hosszú évek során kialakult, azóta cipelt, mérgesedő konfliktusokról van szó, nem tudjuk varázsütésre megváltoztatni a megszokott reakciókat, még akkor sem, ha már a lelki hátterét megnéztük, megértettük, mit miért teszünk.

Két alkalom között mindig gyakorlati feladatokat kapnak a párok, melyek abszolút a való világhoz, a mindennapokhoz kapcsolódnak, segítenek begyakoroltatni, hogyan “működtessük” másképp a kapcsolatunkat. Először furcsán hat ez, de miután ezek újra közelebb viszik egymáshoz a párt, így egyre jobban megértik, hogy csak így lehet változtatni a dolgokon, hiszen nem elméleti síkon éljük az életünk.

Tegyél a szeretetteljesebb, kiegyensúlyozott kapcsolatodért,
ötleteimmel segítelek!

Iratkozz fel párkapcsolat-erősítő hírlevelemre,
hogy közelebb kerülhessetek egymáshoz!

Pin It on Pinterest

Share This