fbpx

Az elmúlt húsz év olyan változásokat hozott a mindennapjainkba, melyekhez nagyon nehezen tudtunk alkalmazkodni. Olyannyira, hogy egyre több a figyelemzavaros gyerek, és egyre több a kiégett, frusztrált, hajszolt, időhiányban szenvedő felnőtt.

Minden téren kihívásokat tartogat az egyensúly megtalálása, ebbe beletartozik a párkapcsolatunk is.

A legnagyobb felfordulást az internet, a virtuális élet megjelenése hozta, majd az okoseszközök elterjedése

Gondolj csak bele, az internet előtti világban milyen információforrásaink voltak a nagyvilág eseményeit illetően? Volt televízió, rádió, napilapok, és hírhátteret is elemző hetilapok. Ha egy esemény kellően fontos volt, azaz sok embert érintő, rendkívüli, bekerülhetett az esti híradókba, rádió hírekbe. Amennyiben késő este történt, már csak másnap tudták lehozni. Szabott ideje volt a műsoroknak, ahogyan a lapzártának is. Nagy volt a hírverseny: mi fér bele, mi nem. Az újságokba is csak az előző nap eseményei kerültek be. Csak annyi, amennyi belefért az adott terjedelembe, a félórás híradóba, vagy a meghatározott oldalszámból álló újságba.

Majd megérkezett az internet az online elérhető hírportálokkal, blogokkal. Annyi hírt tudnak lehozni, amennyi kapacitásuk van arra, hogy megírják az eseményekről szóló cikkeket, nincs terjedelmi korlát, nem fél órába vagy 16 oldalba kell beleférniük. Ennek köszönhetően ma már szinte minden eseményről értesülünk. Ráadásul a hirdetőket csak úgy tudják megtartani, ha nagy az olvasottság, ezért a legjelentéktelenebb híreket is hangzatos címmel látják el, hogy biztosan rákattintsunk. A közösségi médiában lassan már nem is látjuk a barátaink bejegyzéseit, mert ha feliratkoztunk néhány híroldalra, biztos, hogy tele van a cikkeikkel a hírfolyamunk. Valamint persze reklámokkal.

Erik Schmidt a Google volt vezérigazgatója 2010-ben azt nyilatkozta egy konferencián, hogy
“Manapság két nap alatt annyi információt termelünk, amennyit előzőleg összességében az emberi civilizáció hajnalától 2002-ig”.

Félelmetes, ugye? A helyzet azóta biztosan romlott. Ebben az információ tengerben próbálunk szelektálni, létezni, élni. Csoda, ha egyszerűen képtelen az agyunk ezt az iszonyatos terhelésemelkedést lazán megugrani?

Csodálatos szerkezet, képes önvédelemre, hogy védekezzen a túlterhelés ellen, csakhogy ez nem várt következményekkel jár. Többek között a párkapcsolatunkra nézve is. Amikor csak teheti, pihenő módba kapcsol. Ez úgy szoktuk megtapasztalni, hogy hazaérünk, állunk a bejárati ajtó előtt, és rádöbbenünk, hogy fogalmunk sincs, hogyan értünk haza. Robotpilóta üzemmódban közlekedtünk.

Nyilván reagáltunk dolgokra, hiszen jó esetben szerencsére nem mentünk be egy teherautó alá, és senkivel nem koccantunk össze, de nem tudnánk megmondani, hogy mi történt velünk a haza vezető út során. Vagy azt tapasztaljuk, hogy a párunk beszél hozzánk – hiszen láthatóan percek óta tátog – ellenben fogalmunk nincs, hogy miről… Nagyon kínos dolgok ezek, de nyilván nem akkor pihen meg az agyunk, amikor a főnök beszél hozzánk, hiszen annak – legalábbis úgy érezzük – sokkal nagyobb tétje lenne.

Az agyunk egyébként is fura kis jószág, mert mindenfelé elkalandozik. Hol azon merengünk, hogy milyen klassz volt régen, hol pedig arra gondolunk, hogy milyen remek lesz a jövőben. Esetleg tépelődünk a múlton, vagy rettegünk az elképzelt jövőtől. De ilyenkor sem a jelenben élünk.

A leterheltségből eredően persze egyébként is nehezen tudunk koncentrálni, biztosan te is megtapasztaltad már, hogy egyre nehezebb elmélyülten dolgozni, mert mindig valami eszünkbe jut valami. Hogy meg kéne nézni az e-maileket, hogy vajon mi történhet éppen valamelyik közösségi oldalon, amiről lemaradunk, vagy csak felugrik a gépünkön, telefonunkon egy csetüzenet, egy SMS. Álló nap elérhetőek vagyunk, gyakorlatilag a nap 24 órájában (oké, éjjel legalább ki tudjuk kapcsolni az üzenetekről szóló értesítéseket, és azt is, hogy a telefon csörögjön). Na, de ma már nincs klasszikus nyaralás sem, hiszen a munkatárs, vagy főnök utolérhet a világ másik felén is, a technikának köszönhetően.

Abszolút az emberi természethez tartozik, hogy úgy véljük, a szeretteink, a társunk, a gyerekeink jóval elnézőbbek velünk, ha nem vagyunk annyira kedvesek, higgadtak, ha nem figyelünk oda annyira, miután hazajöttünk a munkahelyünkről. De ezek a dolgok sajnos megbosszulják magukat, mert lehet, hogy egyszer-egyszer elviselik a mellőzést, hosszú távon viszont biztos, hogy nem!

Ezért tudatosan tennünk kell azért, hogy minőségi időt töltsünk a családtagjainkkal, és kiemelten a párunkkal! Ha nem töltünk időt egymással, vagy nem tudunk érdemben beszélgetni akkor ugyanis elmegy mellettünk az élet. Merthogy változunk az idők során, és ha nem beszélgetünk ezekről a változásokról, akkor elveszítjük egymást, mert nem tudunk kapcsolódni.

Úgyhogy egyszerűen meg kell találnunk módját annak, hogy valahogy tudatosan fékezzünk, foglalkozzunk olyan dolgokkal, amik lelassítanak, eltávolítanak egy kicsit az internettől, és közelebb visznek egymáshoz.

Tippek lassulásra

A jógázás, sportolás, olvasás (nem elektronikus eszközön), meditálás, relaxálás, rajzolás vagy felnőtt kifestőzés, sütés-főzés, de bármilyen kézműves tevékenység is kellően ki tud kapcsolni, pihentet, feltölt.

Tippek kapcsolódásra

A telefonhasználat korlátozása étkezés közben, meghatározott időpont után este, hétvégén is. Ezekben a felszabaduló időszakokban remekül lehet beszélgetni. Ahhoz, hogy a kapcsolatunk élő, érdekes és izgalmas maradjon, ki kell találnunk közös programokat, amikor kettesben lehetünk.
Nem mindegy az sem, hogy eszünk, vagy étkezünk… Az evés az alapvető szükségleteink kielégítése, míg étkezés közben ápolhatjuk a kapcsolatunkat. Beszélgethetünk a napi történésekről a vacsora mellett, vagy a heti történésekről a hétvégi ebéd közben.

Sokszor hivatkozom John Gottman professzor munkásságára, most is ezt tenném. A kutatásai szerint a siker párok, akik harmonikus kapcsolatban élnek, minimum ennyi időt töltenek együtt:

Naponta fél órát, hetente egy estét, havonta egy teljes napot, negyedévente egy teljes hétvégét, és évente egy hetet!

 

Pin It on Pinterest

Share This