fbpx

Persze, hogy megér. De hogyan lehet ilyen kérdést feltenni? Hogy jön össze egyáltalán a párkapcsolat és a kávé?

Tudod, arra jöttem rá, hogy a világunk annyira felgyorsult, hogy összeesünk már estére a fáradtságtól, mert annyi inger ér napközben. Pedig pont azon múlik az életünk, hogy mi történik velünk akkor, amikor hazatérünk. Merthogy – remélem ezt leszögezhetjük, legalábbis bízom benne, hogy te is így gondolod,- a legfontosabb felnőttkori kapcsolódásunk a társunkhoz köt. Jó, ha a párkapcsolatunk egy biztonságos bázis, ahonnét jókedvűen lehet elindulni a mindennapok során, és ahova biztonságban lehet megtérni, mert vigaszra, együttérzésre és megértésre lelünk. Nincs klasszabb dolog, mintha a cinkostársunk vár haza, akinek bármiről mesélhetünk, mert akkor sokkal könnyebb megvalósítani az egyéni terveinket, és magabiztosabban tudunk házon kívül is helytállni. Viszont ha otthon kieresztünk, és a fáradtságtól két szót sem tudunk kinyögni, akkor hamar el fogunk szakadni életünk párjától, nem lesz, ami összekössön. Egyáltalán hogy is kéne beszélgetni? Na jó, hagyjál már, gondolod most, látom az arcod! Pedig biztosan tudok majd néhány meglepő dolgot mesélni neked a beszélgetésről is az új Kávézz velem szívügyi percek Youtube sorozatban, ami ma reggel indult.

Az első részben elmeséltem a felépítés tervezetét, illetve azt is, hogyan szeretném veled, veletek közösen alakítgatni a csatorna felépítését. A fent emlegetett iszonyatos információ túlterheltségnek köszönhetően manapság rendkívüli módon lerövidült az az idő, amit fókuszált figyeléssel tudunk tölteni. Ha megnézünk egy fél vagy egyórás előadást, gyakorlatilag leginkább egy-két mondatot, és a hangulatot visszük magunkkal. Ahhoz, hogy valóban hasznosítani tudjuk a dolgokat, sokkal jobb, ha kis, fogyasztható adagokban jutnak el hozzánk az információk, és azokon el tudunk gondolkodni, ha tetszett, kipróbáljuk. Nos, ezért lesz adásonként nagyjából 10 perc hosszúságú a Kávézz velem! sorozat minden egyes darabja.

Meséltem még ebben az első részben arról, hogy hogyan is fest a coaching módszer, azaz hogyan segítek a pároknak. Merthogy nagyon nehéz úgy segítséget kérni, hogy kétféle félelem is megjelenik, az egyik az, hogy meg kell osztanom a legbensőségesebb titkaim, a másik, hogy azt sem tudom, mi történik ott velem.

Nem szeretném az egészet lelőni, tényleg úgy gondolom, hogy érdemes megnézned. Hozzátennék még annyit, hogy nem én oldom meg a problémákat, hanem a párok aktív részvételét igényli a folyamat. Én csak lehetséges megoldásokat mutatok, kérdezek. Feladatokat adok, amik által otthon összegezni lehet a történéséket, melyek az aktuális problémához vezettek, majd ezek alapján tudjuk újraszőni, megjavítani a biztonsági hálót alattatok, hogy megtartson a legnehezebb időkben is. Mert az élet megy tovább, problémák pedig mindig jönnek, csak azt lehet és kell elérni, hogy a kapcsolat bírja a viharokat, ne megtépázva, hanem párként megerősödve kerüljetek ki ezekből.

A továbbiakban az első időszakban (még jó néhány hétig) a kommunikáció lesz a sorozat témája, a beszélgetés, a vitázás, a problémamegoldás és a konfliktuskezelés. Jövő héten például mindjárt arra a kérdésre keresem a választ, hogy Miért is nem tudunk jól beszélgetni? Hopp, lehet, hogy meghökkentél? Igen, azt tapasztalom, hogy a párok jelentős része nem tud jókat beszélgetni. Sokan mondják, hogy az ő párjukkal nem is lehet, mert annyira nem szeret beszélgetni, vagy azért nem, mert be nem áll a szája, és nem hagy mást szóhoz jutni, csak ő monologizál. Van aki azért nem szeret beszélgetni, mert a párja szerint ő nem tud beszélgetni, unalmasak a történetei… De ha nem beszélgetünk, csak információkat cserélünk a háztartásban szükséges dolgok kapcsán, illetve az aktuális feladatokról a gyerekek és a ház körül, akkor nemhogy mély kapcsolódás nem lesz közöttünk, de egy napon arra fogunk ébredni, hogy egy ismeretlennel fekszünk egy ágyban. Ezt igazán érdemes lenne megelőzni, ugye?

Tarts velem, kedd reggelenként 7:45-kor kerülnek fel az apró párkapcsolati szösszenetek, így 8-kor már frissen, üdén, megkávézva kezdődhet a reggeli munka. Persze bármikor megnézheted napközben is, sőt akár vacsora után is a pároddal, ahogy gondolod, maximum reggel egyedül kávézom.

Nagyon remélem, hogy sok hasznos gondolatot, inspirációt tudsz magaddal vinni minden alkalommal.

Szívesen csinálom ezeket a filmeket, mert úgy gondolom, hogy szükség van rájuk, hiszen mindannyian jó párkapcsolatban, házasságban szeretnénk élni. Kérlek, hogy támogasd a munkámat azzal, hogy lájkolod, megosztod a tartalmaimat, illetve, hogy hozzászólsz a filmekhez, témaötleteket adsz, véleményt nyilvánítasz.

Köszönöm a segítséged, várlak szeretettel!

 

A csatornám innét is elérheted:

Pin It on Pinterest

Share This