fbpx
A bátrak lehetnek csak igazán boldogok
A
Kész vagy egy igazán jó párkapcsolatra? Elég bátor vagy hozzá? A legnagyobb titok ugyanis a bátorságban rejlik!
Pünkösti Nóra

Szerző: Pünkösti Nóra

A szeretetteljes párkapcsolatok
elkötelezett híve.
Párkapcsolati, házassági tanácsadó,
tréner

Minden párkapcsolat tapogatózó beszélgetésekkel kezdődik, ismerkedünk egymással. Az elején még csak azt tudjuk, hogy vonzó, szimpatikus-e a másik. Gyorsan meg tudjuk állapítani, kellemes-e az illata, a kisugárzása, jó-e a társaságában lenni.

Ha zavar valami a megjelenésében, valószínűleg hamar véget ér az első randi. Ha nem tetszik ahogyan a szavakat formálja, vagy ha irritál a hanglejtése, pattogó vagy hadaró beszéde, akkor sem valószínű, hogy sor kerül következő találkozásra. Van, hogy azért nem tudjuk elképzelni a folytatást, mert zavaróan harsánynak érezzük a másik viselkedését. Ugyanakkor előfordulhat, hogy pont a túlzott visszafogottsága, netán a pesszimista látásmódja az, ami miatt rájövünk, nem őt kerestük.

Ha második, harmadik, majd a sokadik találkozás után is jól érezzük magatokat együtt, egyre inkább kíváncsiak leszünk egymásra. Kérdezünk, isszuk egymás szavait, egyre jobban meg merjük mutatni magunkat.

Így épül fel, majd megerősödik közöttünk a bizalom, valamint az elköteleződés. Valódi intimitás csak úgy jöhet létre, ha merünk sebezhetővé válni. Itt most nem elsősorban a szexuális intimitásra gondolok, hanem arra, hogy milyen mélységben merem magam a másikkal megosztani. Fel merjük-e vállalni a kockázatot, hogy bizony a lelkivilágunkat, az érzéseinket, valódi lényünket meglátva a másik akár mondhat ránk nemet is.? Néha sokkal nehezebb ezt a külvilág felé mutatott lelki páncélt levetkőzni, mint a ruháinkat ledobva megmutatni magunkat.

Bátorság nélkül nem jöhet létre valódi szövetség közöttünk, hiszen miben különbözne a mi egymáshoz kapcsolódásunk attól, ahogyan bármelyik közelebbi munkatársunkkal, vagy régi üzletfelünkkel kapcsolódunk? Megnyílni úgy, hogy benne van a bukás lehetősége, hogy esetleg nevetségessé, esendővé válhatunk, igazán nagy kihívás. Ráadásul fel kell adnunk azt a félelmünket is, hogy a másik visszaélhet a gyengeségeink megmutatásával.

Meg kell találnunk a megfelelő ritmust, hogy milyen tempóban vagyunk képesek egyre mélyebbre és mélyebbre menni, valamint kölcsönösnek kell lennie a kitárulkozásnak. Ha kellően bátrak merünk lenni, akkor igazán viharálló, mély szövetséget tudunk kialakítani, mert lesz egy ember a világban, aki mellett valóban magunk tudunk lenni, és aki mellettünk megengedheti magának, hogy önmaga legyen.

Nincs csodálatosabb, mint amikor kölcsönösen meg tudjuk osztani egymással a legkínosabb, legszégyenletesebb történeteinket, a félelmeinket és a vágyainkat. Ha mindezek miatt már nem kell szégyenkeznünk, akkor végre megtapasztalhatjuk, milyen egy párkapcsolatban “hazaérkezni”.

Ha nem dőlünk hátra, hanem nap nap után tudatosan teszünk azért, hogy megerősítsük és emeljük egymást, akkor olyan biztos hátteret teremthetünk, ahova jó tartozni, jó hazatérni a kinti káoszból.

Ha úgy érzed, az évek során némileg megfakult a kapcsolatotok, és jó lenne visszafordulni egymás felé, keressetek meg, várlak benneteket szeretettel!

Pin It on Pinterest

Share This